Slika

Izazovi u implementaciji eRačuna i digitalnom izvještavanju (eIzvještavanju) bili su centralne teme konferencija E-Invoicing Exchange Summit 2023, najvećeg europskog skupa o eRačunu koji je od 2. do 4. listopada održan u Dublinu.

Uz predstavnike više od 30 zemalja na konferenciji su sudjelovali i članovi projektnog tima Fiskalizacija 2.0 koji su na nizu sastanaka razmijenili iskustva s pružateljima usluge razmjene eRačuna iz Francuske, Velike Britanije, Mađarske, Irske te vodstvom Europske komisije za upravljanje porezima.

Trodnevna konferencija koja je, uz predstavnike Hrvatske, okupila više od 300 sudionika iz poreznih tijela, poslovne zajednice, ponuditelja usluga razmjene eRačuna, PePPOL-a i Europske komisije započela je tematskim radionicama na kojima se raspravljalo o proširenju norme koja definira eRačun, ulozi PePPOL-a kao tehničkog tijela u međunarodnoj razmjeni eRačuna, očekivanjima multinacionalnih kompanija od pružatelja usluga razmjene eRačuna te pravnom okviru koji je Europska komisija postavila kroz Prijedlog izmjene Direktive 2006/112/EZ u pogledu pravila o PDV-u za digitalno doba.

Drugi i treći dan konferencije bili su posvećeni predavanjima i panel raspravama o uvođenju obvezne primjene eRačuna, globalnoj razmjeni eRačuna, utjecaju koji eRačun i eIzvještavanje imaju na poslovne procese, približavanju eRačuna malim i srednjim poduzećima, troškovima pogrešaka u fakturiranju te potencijalima primjene tehnologija umjetne inteligencije (AI).

Na konferenciji su posebno istaknute prednosti decentraliziranog modela u razmjeni eRačuna, gdje pošiljatelji i primatelji istih koriste vlastita softverska rješenja ili sustave za razmjenu bilo kakvog tipa dokumenta. Pritom pružatelji usluge razmjene eRačuna odnosno posrednici konvertiraju dokumente prema specifikacijama standarda, a pošiljatelji i primatelji kao krajnji korisnici slobodno biraju svog pružatelja usluga. Sudionici su naglasili i potrebu za uvođenjem napredne analitike koja će omogućiti bolje upravljanje podacima koji se prikupljaju u procesu prijave i obrade PDV-a.

Zaključak konferencije je da će u sljedećem srednjoročnom razdoblju prijedlog PDV-a u digitalno doba imati ključnu ulogu u implementaciji eRačuna u Europskoj uniji, no da je imperativ u implementaciji novog okvira pronaći ravnotežu između potreba poreznih tijela i poslovne zajednice. Naime, prema iznesenim podacima Europske komisije samo u 2020. godini porezna su tijela izgubila 93 milijarde eura neplaćenog poreza na dodanu vrijednost dok se s druge strane poduzeća suočavaju s administrativnim opterećenjem kroz nestandardizirane i neautomatizirane sustave. Zbog toga je kroz uvođenje i obveznu primjenu eRačuna potrebno pronaći ravnotežu između učinkovitosti i transparentnosti, odnosno uskladiti zakonski okvir i poslovne procese.