Deset godina nakon uspješnog uvođenja fiskalizacije u promet gotovinom, Porezna je uprava započela projekt Fiskalizacija 2.0 kojim se njezin obuhvat proširuje na bezgotovinska plaćanja uz obvezu primjene eRačuna.

Na novome portalu Porezne uprave koji objedinjuje sve podatke vezane uz fiskalizaciju možete pratiti tijek projekta, aktivnosti projektnog tima i sve relevantne novosti koje se odnose na obvezu primjene eRačuna u Hrvatskoj i na području Europske unije. Ovdje će biti dostupne sve upute i testiranja vezana za uspješno uvođenje razmjene eRačuna kao i seta podataka u svrhu fiskalizacije.

Pročitajte cijeli sadržaj

Europska komisija objavila je godišnje izvješće o PDV jazu za 2023. godinu koje pokazuje ukupno smanjenje PDV jaza u Europskoj uniji od preko 38 posto u 2021. u usporedbi s 2020. godinom. PDV jaz je u tom razdoblju smanjen s 99 na 61 milijardu eura što je značajan uspjeh koji govori u prilog tome da je većina država članica unaprijedila svoje sustave usklađenosti s PDV regulativom.

Pročitajte cijeli sadržaj

Izazovi u implementaciji eRačuna i digitalnom izvještavanju (eIzvještavanju) bili su centralne teme konferencija E-Invoicing Exchange Summit 2023, najvećeg europskog skupa o eRačunu koji je od 2. do 4. listopada održan u Dublinu.

Pročitajte cijeli sadržaj

U okviru projekta Fiskalizacija 2.0 planirano je uvođenje obveze izdavanja elektroničkog računa (dalje u tekstu: eRačun) u segmentu B2B (Business to business) te povezano s time i obveze-izvješćivanja o tuzemnim transakcijama koje se obavljaju između tuzemnih poreznih obveznika.

Pročitajte cijeli sadržaj

U sklopu projekta Fiskalizacija 2.0 kojim se u poslovanje među poduzetnicima (B2B) uvodi izdavanje računa u elektroničkom obliku održane su prezentacije talijanskih i francuskih stručnjaka za eRačune. Projektnom timu koji radi na razvoju hrvatskog sustava tako su predstavljena iskustva dviju velikih članica Europske unije koje su trenutno u različitim fazama primjene eRačuna, čime je projektni tim dobio korisne uvide u izazove koje prate elektroničko fakturiranje u B2B segmentu kao i pregled primijenjenih rješenja u različitim modelima.


Pročitajte cijeli sadržaj