U okviru projekta Fiskalizacija 2.0 planirano je uvođenje obveze izdavanja elektroničkog računa (dalje u tekstu: eRačun) u segmentu B2B (Business to business) te povezano s time i obveze-izvješćivanja o tuzemnim transakcijama koje se obavljaju između tuzemnih poreznih obveznika.

Pročitajte cijeli sadržaj

U sklopu projekta Fiskalizacija 2.0 kojim se u poslovanje među poduzetnicima (B2B) uvodi izdavanje računa u elektroničkom obliku održane su prezentacije talijanskih i francuskih stručnjaka za eRačune. Projektnom timu koji radi na razvoju hrvatskog sustava tako su predstavljena iskustva dviju velikih članica Europske unije koje su trenutno u različitim fazama primjene eRačuna, čime je projektni tim dobio korisne uvide u izazove koje prate elektroničko fakturiranje u B2B segmentu kao i pregled primijenjenih rješenja u različitim modelima.


Pročitajte cijeli sadržaj

eRačun ili elektronički račun danas je najraširenija elektronička isprava u svijetu, a podrazumijeva račun koji je izdan, poslan i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom obliku što omogućuje njegovu automatsku i elektroničku obradu. Prihvaćanje takvog načina izdavanja računa predstavlja osnovu za digitalnu transformaciju poslovanja koja je jedan od prioriteta razvoja europskoga gospodarstva.

Pročitajte cijeli sadržaj

U sklopu trodnevne konferencije E_BIZ 2023 stručnoj je javnosti prezentiran projekt Fiskalizacija 2.0, kojim se obuhvat fiskalizacije proširuje i na bezgotovinska plaćanja putem obvezne primjene platforme e-Računa

Pročitajte cijeli sadržaj

U okviru projekta Fiskalizacija 2.0 kojim se kroz obveznu primjenu elektroničkog računa opseg fiskalizacije proširuje na bezgotovinska plaćanja u B2G i B2B segmentu Porezna uprava provela je anketni upitnik. Anketni upitnik proveden je od 18. siječnja do 17. veljače 2023. među hrvatskim poduzetnicima s ciljem prikupljanja informacija od poslovnih korisnika vezanih uz trenutno korištenje eRačuna kao i o očekivanjima u slučaju obvezne razmjene eRačuna za transakcije između poslovnih subjekata.

Pročitajte cijeli sadržaj